OBRINT LA FINESTRA

M'agrada assomar-me a la finestra i veure que hi ha més enllà. Normalment després me retiro a l'habitació i continuo amb el que estava fent. Avui m'han pegat una espenteta i he decidit travessar la finestra.

jueves, 25 de noviembre de 2010

PERDRE LA VIDA

Pep es va despertar tot suat amb un solatge de vida sota el llit. Primer va pensar que potser tenia grip, però el termòmetre assenyalava trenta sis i mig, la temperatura habitual. Estava clar, traspirava la vida per la pell, el seu cos era com el got ple de llet que fa solada al mantell i no trobes el badall per on cau el líquid blanc.

Per no perdre més temps, i més vida per tant, es va posar en marxa ràpidament. La primera cosa que va decidir és afegir més vida al temps. Així, cada dia es llevaria una hora abans per anar a la piscina a nadar una estona. Els dos primers dies van ser esgotadors, se n’anà a dormir tot just després de baixar les escombraires del sopar i deixà de pegar cabotades al sofà escoltant els brams de la tele de fons. Quant al tercer dia tornà a la piscina, feia dos o tres llargs travessant-la de costat a costat. Però seguia perdent vida, i cada vegada que la creuava, alçava bombolles com en un jacuzzi gegant.

Pensà llavors, en fer règim. Estava ben prop de la cinquantena i ja començà a tindre panxeta i a menjar despreocupadament més del compte. Tenir un pes excessiu també acurtava la vida.

Però malgrat tots els esforços, continuava suant i perdent vida pels matins. Espantat i amb por de perdre-la del tot en tres o quatre setmanes, se n’anà al metge , i li van fer proves més completes: anàlisi de sang, de fetge i d’ànima i una resonància magnètica per detectar les fissures per on perdia. Els anàlisis tots bé, l’ànima un poc tocada però el normal. Quan el metge va mirar la imatge de la prova per l’ordinador, va veure que el seu cos estava inclinat tot ell cap a la part dreta, així que li va fer preguntes més específiques:

- Per quin costat nota que perd més, Pep?

- Per la part dreta-contestà.

- Vosté el que li passa és que està desequilibrat, haurà de posar-se més cap a l’esquerra per a nivellar-se -li aconsellà amb to professional-i jo crec que es resoldrà el seu problema. També li pot ajudar anar a classes de pilates o de dansa on farà estiraments i treballarà l’equilibri.

- I per a l’ànima no em donaria algunes pindoletes?-preguntà Pep.

- No, no cal, amb una cura d’humilitat que pot fer-se vostè mateix a sa casa hi haurà prou.

Pep se n’anà remugant , no li havia agradat gens el diagnòstic del metge:

- Doncs vaja tonteria, qué s’haurà cregut aquest!!

I quan més bramava, més se n’anava cap a la dreta fins que va caure de costat.

Així, gemegant, gemegant, començà a anar al ball i, malgrat que al principi el seu cos tendia a anar cap a la dreta, va treballar molt per a conseguir nivellar-lo.

Amb la dieta, la piscina i el ball, en poques setmanes millorà el seu problema. De fet pels matins ja no es despertava amb el solatge de temps anteriors. Alguna cosa perdia, sí, però era insignificant.

En la revisió el metge li va donar l’alta, i el va tranquilitzar, li va dir que això li passava a tot el món, les xicotetes pèrdues de vida són cosa de l’edat. I se n’anà content cap al ball.

Qui li hauria dit, que feie només unes setmanes, pensava que el ball era cosa d’afeminats i gent de malviure. I ara formava part del remei que li havia anat tant bé.

Sens dubte la seua ànima també havia millorat, buida de rancúnia i de mala llet es mostrava oberta i lleugera.

Començava a ser conscient del camí voltejat de xops que separava el treball de sa casa i del vent de la tardor que alçava les fulles que brunyien de daurat el cel del parc.

Li entrà aleshores una ràfega de vida com mai havia sentit, va ser una llampegada violenta i dolça, com un orgasme que li obrí tots els poros de la pell i alhora els tancà. Sentí un impuls irrefrenable de pegar tres o quatre salts i es plantà enmig de la placeta. Recordà les paraules del professor de ball: “les ballarines van de puntetes perquè amb els seus passets s’apropen al cel”

Voltà sobre ell mateix i saludà a un públic imaginari.

I se n’anà content cap a casa amb un troç de vida en cada cama.

sábado, 20 de noviembre de 2010

TRASLLAT



Marc mira la darrera caixa del trasllat. Dins, dos dofins estan a l’espera. Pipo, de fieltro gris claret, cap en una motxilla menuda. Felip , és l’altre, pintat a dos colors, gris fosc i negre, un pèl més gran. Seran els primers hostes de la nova casa.

Passeja per la platja per darrera vegada per despedir-se a la seua del menut apartament que deixa enrere. Recorda Portlligat i la casa de Dalí on va estar de menut. Un viatge estrany mescla d’inquietud i dolçor. No recorda les innumerables corbes fins arribar a la casa, es veu immediatament dins d’ella, saludant a l’ós dissecat de l’entrada que li dona algo de por. L’entrada és angoixant i decadent. Recorda la finestra rectangular del porxo, un marc perfecte des del qual el pintor observava la mar. També la foto de la Gala enganxada d’un bastidor, la possibilitat de l’art, totes les eines amanides per a crear. I veure la mar des de dalt de la muntanya.

Abans de sortir de la casa de Portlligat, una cabina de telèfon. Potser per a algun convidat del passat que truca des de l’altre costat: ¡per favor treieu-me d’ací!!.

Dinen aquella vegada a Cadaqués. Els pares compren un telèfon d’antiquari en un mercadet improvisat al costat del port. A Marc li compren els dos dofins que l’acompanyen a tots els viatges.

Per la nit, se’ls posa sota els braços per surcar la mar en un bufit. I dorm tranquil.

Marc torna a mirar la darrera caixa del trasllat. Dins els dos dofins estan a l’espera.

Agafa la caixa i se l’emporta. És hora de marxar. Pensa en el seus pares i li ve al cap el dia de l’accident. Donaria el que fora per escoltar de nou la seua veu.

Posarà els dofins al rebedor de la seua nova casa. Al costat de la foto dels pares i del telèfon antic.

I pintarà una nova realitat, amb les seues mans i els pinzells de diferents tamanys atraparà nous colors i transformarà el llenç blanc de la sala de l’estudi en un troç de mar próxima i germana.

Crideu-me si us plau.

miércoles, 10 de noviembre de 2010

PASSIONS PROHIBIDES

Va haver repartiment desigual, la vida no és justa. Així que uns van rebre dos, altres una només, uns poquets, no cap. Passions que eren com caramels embolicats en paper de cel.lofana.

Alguns xiquets les van destapar i se van oblidar d’elles. Se’ls va fer malbé a les mans, ja que les passions que no assaboreixes perden totes les propietats al cap del temps.

D’altres, però, les van aprofitar. Manel, que en va rebre dos, va repartir una a Pere que no en tenia cap. Al cap dels anys Manel va ser un gran músic mentre que Pere dibuixava cenefes per embellir baranetes de ferro dels balcons. Tot un artista.

Judith en va rebre una que la seua àvia la va guardar dins d’una capseta, en paper i tot, al fons de l’armari. Mentre, Judith anava creixent i es centrà en coses serioses. Va acabar la carrera de psicòloga amb molt bones notes i, per arrodonir el currículum, va començar un màster en “anàlisi i modificació de conducta”. Un dia que li feie mal de gola i no va anar a classe, va obrir el calaix per fer neteja, vegé la capseta de la seua infància i la va obrir: encara conservava una passió embolicada amb cel.lofana color taronja. Va meditar si la desembalava o no, i no va saber qué fer.

Així que per por de no actuar correctament, va tancar de nou el calaix.

Com a psicòloga que era, analitza la situació de manera rigorosa: els pros i els contres de desempaquetar-la.

En el lloc dels pros:

Alguna vegada ho havia d’intentar.

Per contra:

Faria el ridícul.

Però Judith, malgrat ser psicòloga, era una persona molt indecisa. Es va passar des d’aleshores obrint i tancant el calaix sense saber què fer.

Al final se va oblidar de tot, fins de la carrera. La crisi apretava i no podia passar-se el temps amb monsergues. Per sort, va aprovar una oposició a l’Ajuntament, un treball fixe sense mal de cap. Treballava a torns de deu de la nit a set del matí, replegant el fem dels carrers. I contenta per tenir feina.

Un dia de tants, es va llevar amb dolor de cap i de panxa i el metge li va receptar tres dies de repòs per a que covare el constipat. Al tercer dia d’estar a casa va obrir el calaix ves a saber per què.

Es va dir, “ara o mai” i va desembolicar la passió amb tota cura per no trencar-la. Però ja s’havia desintegrat. Al seu lloc encara va veure com una polceta taronja se n’anà volant. No va poder atrapar-la.

Des d’aleshores, fins i tot quan estava malalta, treballava per no quedar-se a casa i veure la seua caixeta buida al fons de l’armari.

Fins i tot es va negar a prendre els paperets amb sabor a taronja que el metge li receptava quan tenia mal de gola, que li recordaven el dia en que el polsim se n’anà fumejant per la finestra.

Total que de tant de treballar per la nit, constipar-se i no prendre els medicaments, se li va fer la veu ronca.

I ja mai més va poder cantar.